11 Nisan 2023 Salı – Milliyet – Alice
Şov dünyasından birçok isim 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlerde milletvekili olabilmek için gönül verdikleri siyasi partilere başvurdu.
Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) ilan ettiği seçim takvimine göre, 9 Nisan Pazar günü saat 17.00’ye kadar partiler milletvekili listelerini YSK’ya teslim etti.
Listeler belli olunca günlerdir milletvekili seçilip, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) girme hayali kuran birçok ünlü, hüsrana uğradı. Çünkü partileri, onları milletvekili adayı yapmadı.
İşte siyasi partilerin listelerine aldıkları veya almadıkları ünlülerin durumu:
*CHP’ye adaylık başvurusu yapan oyuncu Filiz Taçbaş, şarkıcılar Candan Erçetin, Onur Akın, spiker Evren Alankuş ile sosyal medya fenomeni Mehmet Ali Çatal’ın milletvekilliği hayali suya düştü, hiçbiri aday gösterilmedi.
*AK Parti, İbrahim Tatlıses’i aday göstermedi, ama genç bir oyuncuyla iki sanatçıyı milletvekili listesine yazdı.
*AK Parti, hukukçu, oyuncu ve yazar Bahadır Yenişehirlioğlu’nu Manisa’da ilk sıradan, müzisyen Yücel Arzen’i İstanbul 3’üncü Bölge’den 14’üncü sıradan aday gösterdi.
*AK Parti, 26 yaşındaki oyuncu Cansın Yılmaz Yaşar’ı ise Ankara 3’üncü Bölge 12’nci sıradan aday yaptı.
*MHP, oyuncu Özlem Balcı’nın adını Muğla’dan birinci sıraya yazdı.
*Elazığ’dan milletvekili olmak için İyi Parti’ye başvuran Faik Öztürk de listeye alınmayan ünlülerden.
*Oyuncular Cezmi Baskın ve Mustafa Alabora’yı aday göstermeyen TİP, oyuncu Serhat Özcan’ı Balıkesir birinci sıra, spiker İrfan Değirmenci’yi İzmir 2’nci Bölge 1’inci sıra, oyuncu Mehmet Aslantuğ’u da Muğla’dan ilk sıra adayı yaptı.
*TKP, oyuncu İlyas Salman’ı İstanbul 1. Bölgeden 1’inci sıraya yazdı.
*Yeniden Refah Partisi, Genel Başkan Fatih Erbakan’ın sanat danışmanı olan şarkıcı Davut Güloğlu’nu İstanbul 1’inci Bölge 2’nci sıradan aday gösterdi.
*Oyuncu Kerem Fırtına, Yeşil Sol Parti’nin İstanbul 3’üncü Bölge 6’ncı sıra milletvekili adayı oldu.
Bakalım bu ünlülerden hangileri seçilip, milletvekili olarak TBMM’ye gidecek?
CEO’lar sahaya inince ne değişir?
ABD’nin ünlü gazetelerinden Wall Street Journal’da, Uber’in CEO’su Dara Khosrowshahi’nin San Francisco’da Uber şoförlüğü yaptığına dair bir haber vardı.
CEO, Uber sürücülerinin işbaşındayken nelerle karşılaştıklarını gözlemlemek için ‘Dave K’ takma adıyla ikinci el bir Tesla kullandı. CEO, bazı müşterileri almayı reddedince, mobil uygulama ceza olarak bir sonraki müşterinin konumunu önceden görmesini sağlayan sistemi kapattı. Bunun çok sinir bozucu olduğunu söyleyen Khosrowshahi, Uber’deki ekibiyle görüştü ve uygulamanın bu özelliğini iptal ettirdi.
Aynı gün Starbucks’ın yeni CEO’su Laxman Narasimhan, her ay kahve zincirinin şubelerinden birinde yeşil önlüğü giyip, yarım saat çalışarak, baristalık yapacağını açıkladı. Narasimhan, altı ay önce başladığı şirkette Starbucks kültürünü öğrendiğini, 40 saatlik barista (kahve dükkanlarında, profesyonel kahve ekipmanlarıyla kahve hazırlamak ve sunmakla görevli kişi) eğitimini de tamamladığını açıkladı.
20 Mart’ta CEO olan Narasimhan, şirket çalışanlarına gönderdiği mektupta, “Yeşil önlüğü giymenin gerçekten ne anlama geldiğini öğrenmek için sizinle işin her yönünü deneyimledim. Beni şubelerimize kabul edip, barista olmayı öğrettiniz” diye yazdı.
CEO’ların sahaya inmesi önemli, ama kimi sistemin aksaklıklarını gideriyor, kimi de yönettiği şirketin en alt kademesindekilerden yaptıkları işleri öğreniyor.
Uber’in CEO’su şirketinin reklamı için direksiyon başında sembolik bir tur atmadı, ‘dostlar alışverişte görsün’ yapmadı, sahaya inince gördüğü aksaklığı anında yok etti.
Starbucks’ın CEO’su ise her ay sembolik de olsa yarım saatliğine yeşil önlüğünü giyip, barista olarak sahada çalışmaya karar verdi.
GÜNÜN SÖZÜ
“Zamanımızın en ciddi kötülüklerinden biri, artık hiçbir şeye inanmamamızdır.” (Andrea Marcolongo)