MİLLİYET – 9 ARALIK 2015 ÇARŞAMBA – ALİCE
Bir haftada 800 bin satan “25” albümüyle İngiltere’de bir rekora imza atan Adele’in “Million Years Ago” şarkısıyla Ahmet Kaya’nın “Acılara Tutunmak” eseri arasındaki benzerlik olay oldu. İçimizdeki “Batı hayranları” Adele’e toz kondurmazken, “Doğuştan Batı karşıtları” da müzik dünyasının parlayan son yıldızını yerden yere vurdu.
Demet Akalın, Bengü, Hande Yener veya başka bir Türk yıldızın okuduğu şarkıyla yabancı bir eser arasında benzerlik çıkınca “Vay hırsız” diye ortalığı ayağa kaldıran “Batıcı”lar, Adele’den çok Adele’ci kesildi. Tamam da ne bu acele? Adele, konu hakkında bir açıklama yapmazsa, o zaman soyunun avukatlığına.
“Doğuştan Batı karşıtları” da, “Fırsat bu fırsat” diyerek saydırdılar Adele’e. Bu ülkede herkesin “teknik direktör” olduğunu biliyordum ama aramızda bu kadar “müzik uzmanı” olduğundan haberim yoktu!
“Aradaki benzerliği anlamak için müzisyen olmak şart mı?” diyebilirsiniz. Anlamak için değil ama ahkâm kesmek için nota bilmek gerek. Türkiye’nin önemli müzisyenlerinden olan Metin Özülkü, bakın bu konuda Hürriyet’e neler söyledi:
“Evet, ikisi de birbirine hissiyat ve duyum olarak çok benziyor. Bana kalırsa bu sıradan bir tesadüf. Çünkü müzikte çeşitli armonik kalıplar var. Burada aynı armonik kalıp içinde yapılmış iki besteden söz ediyoruz. Araştırırsanız dünyada bunlara benzer daha pek çok şarkı bulabilirsiniz. Dolayısıyla, Ahmet Kaya şarkısından esinlendiğini ya da çaldığını iddia edemeyiz. Bu sıradan bir melodi. Ahmet Kaya’nınki de orijinal bir şarkı değil.”
Gülten Kaya’nın bile, “Dünya çapında bir ismin buna tenezzül edeceğini sanmıyorum ama eğer bilinçli yapıldıysa bu hırsızlık olur” diyerek temkinli davrandığı bir konuda Özülkü’nün yorumuna itirazınız varsa o başka!
Bırakalım önce uzmanlar tartışsın, Adele açıklama yapsın, konu aydınlığa kavuşsun. Yeterli bilgiye sahip olduktan sonra istediğiniz yorumu yapın!
“Eğer emirlerime karşı gelir ve kurallarımdan nefret edersen, kendi oğullarının ve kendi kızlarının etini yiyeceksin.”
“Eğer iki erkek birbirleriyle ilişkiye girerse ikisini de öldürmesi lazım.”
Bu ve benzeri “kutsal emirleri” dinleyenlerin tepkileri aynıydı:
“Kuran çok agresif bir kitap. İncil, daha yumuşak ve daha barışçıl.”
“Dünya değişiyor ve bu değişime Müslümanların da uyması gerekiyor.”
İki genç, okudukları o pasajların “Kuran” yazısıyla kamufle ettikleri İncil’den olduğunu gösterince hepsi şoke oldu. O sözlerin Kuran’da değil de İncil’de geçtiğini öğrenen o insanların, “Dünya değişiyor ve bu değişime ayak uydurmaları gerekiyor” dedikleri Müslümanlara ve İslam’a bakışı değişmiş midir?
Ne gezer! Artık her Müslüman’a “Potansiyel IŞİD’li” gözüyle bakanların, “İslamofobi”nin tavan yaptığı bir devirde imkânsız…
GÜNÜN SÖZÜ
Ne kadar farklı olursa olsun; sana ait olmayana tenezzül etme. Ve ne kadar basit olursa olsun; senin olandan asla vazgeçme. (C. Guevara)