10 Aralık 2022 Cumartesi  –  Milliyet Cadde –  Alice

Google Türkiye, 2022 yılında Türklerin internette hangi kategorilerde en çok neyi aradıklarının çetelesini çıkardı.
Google Arama sonuçlarına göre ortaya çıkan Google Trendler, ülke bazında 2022 yılının nasıl geçtiğinin de bir özeti.

Google Türkiye, Türkiye’nin 2022 arama trendlerini, ‘Aramalar’, ‘Rüyada’, ‘İsimler’, ‘Yakınımda’, ‘Kaybettiklerimiz’, ‘Dizi/Film’, ‘Nasıl olunur?’, ‘Kim?’, ‘Nerede?’, ‘Nasıl?’, ‘Ben neden?’ ve ‘Kombin’ başlıkları altında sıraladı.

Aramalar:

1 – Dolar/TL
2 – Bayram tatili kaç gün?
3 – ÖBA (Öğretmen Bilişim Ağı)
4 – Bergen
5 – Kedi
6 – Ukrayna
7 – TOKİ başvuru
8 – Galatasaray – Barcelona
9 – Asgari ücret
10 – Ahmet Çalık

2022’de Türkiye’de en çok arananın ‘Dolar/TL’ olmasını, bayram tatilinin kaç gün olduğunun sorgulanmasını, yılın gişe rekoru kıran filmi ‘Bergen’in ve genç yaşta trafik kazasında ölen Konyasporlu futbolcu Ahmet Çalık’ın en çok arananlarda ilk 10’a girmesini anladım da, ‘kedi’nin; Ukrayna Savaşı, 2022 Temmuz verilerine göre 14 milyon 504 bin 403 bin çalışanı bizzat ilgilendiren ‘asgari ücret’ten bile daha çok aranmasına aklım ermedi…

İnsanların internetten yakınlarındaki eczane, elektrikçi, otel, restoran, taksi durağı, kuaför, noter, kargo, market ve ATM’leri aramasını da anlıyorum, ama 2022 yılının ‘Kim?’ kategorisinin dördüncü sırasında, ‘İlk küfrü kim buldu?’ olması şaka gibi…

Neden sevilmediğini Google’a soranlar

Google Türkiye 2022 arama trendlerinin en bombası ‘Ben Neden?’ kategorisi.

Bakar mısınız ‘yurdum insanı’nın ‘Google Amca’da yanıtını aradığı kişisel konulara:

1. Ben neden sevilmiyorum?
2. Ben neden bu kadar çirkinim?
3. Ben neden doğdum?
4. Ben neden dışlanıyorum?
5. Ben neden eziğim?
6. Ben neden ağlıyorum?
7. Ben neden böyleyim?
8. Ben neden yalnızım?
9. Ben neden yaşıyorum?
10. Ben neden evde kaldım?

‘Öz saygıları yitik’

İnsanların Google’a bu soruları niye sorduğu ve aldıkları yanıtların kendilerini tatmin edip–etmediğini bilmiyorum.

İnsan böyle bir soruyu niye sanal alemde arar?
Bu sorular ne tür psikolojilerin yansımasıdır?

Merak edip, işin uzmanına uzman psikolog, psikoterapist-ilişki ve aile terapisti Dr. Yeşim Akıncı’ya sordum. İşte Akıncı’nın konuya bakışı:

“Bu sorulara bakıldığında kişilerin sorguladığı cümle kişiselleştirmiş, kesinleşmiş, kendini yargılayan, değersizleştiren, öz saygısı yitik kişiliklerin yalnız ve sessiz çığlığını görebiliyoruz.
Örneğin; sevilen insanların özellikleri başlığında incelese kendilik benliği daha gelişmiş bir kişilik yaklaşımı olurdu.

Çocukken ebeveynlerin, yetişkin olunca eşlerin, çevrenin yüksek beklentileri, kendini farkında olamama, eşsizliğini bilememe, muhakeme edememe, değersizleştirme, televizyon ekranında ve sosyal medyada gördüğü anlık şeye kapılma, bağımlı olma, tüketim yapmaz ise değersiz olma kandırmacası, çabalamadan zengin olma arzusu insanları köşeye sıkıştırmaya başlamış demektir.

Sosyal medyanın oluşturduğu yapay popülerlik, herkes gibi olma, kullanılan filtrelerden sonra avatarına benzemek için olunan estetik ameliyatlar, hayatın olağan tüm sorunları içerisinde istenilen kişi ve noktalardan ilgi görememek, ruhuna yatırım yapmamak ve buna da ihtiyaç duymamak, insan benliğini ve öz saygısını yok ediyor.

GÜNÜN SÖZÜ

“Açıklama yaparak zamanınızı boşa harcamayın; insanlar sadece duymak istediklerini duyar.” (Paulo Coelho)