14 Mayıs 2022 Cumartesi  –  Milliyet Cadde  –  Alice

Hasan Kalyoncu Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin düzenlediği 7. Altın Baklava Film Akademisi Uluslararası Öğrenci Film Festivali’ne 98 ülkeden bin 368 film başvurdu. Halen 7 bin öğrencinin okuduğu Gaziantep’teki bir vakıf üniversitesinin Altın Baklava Film Akademisi’ne yedinci yılında, bu kadar çok ülkeden üniversite öğrencisinin çektiği filmle başvurması alkışlanacak uluslararası bir başarı…

Ön elemeyi geçip finale kalan belgesel ve kurmaca filmleri başkanlığını oyuncu Burak Sergen ile yönetmen Mesude Eraslan Tekin, gazeteci ve televizyon programcısı Gülay Afşar, akademisyen belgesel yönetmeni Prof. Dr. Alev Fatoş Parsa ve akademisyen Prof. Dr. Gül Rengin Küçükerdoğan’dan oluşan jüri izleyip, dereceye girenleri belirledi.
Jüri, ‘Kurmaca’ ve ‘Belgesel’ kategorilerinde 13 filmi ödüle layık gördü.

Öğrencilere ödüllerini Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Cemal Kalyoncu, eski bakanlardan Kürşat Tüzmen, Gaziantep AK Parti Milletvekili Derya Bakbak, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Haluk Kalyoncu, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli ve yerel yöneticiler verdi.

Kurmaca Film dalında üçüncü olan Emre Sefer’in yönettiği ‘Babamın Öldüğü Gün’de Alina Boz ve Nur Fettahoğlu gibi iki ünlünün oynaması dikkatimi çekti. Araştırınca Sefer’in ‘Çarpışma’, ‘Babil’, ‘Baba Parası’, ‘Maraşlı’, ‘Yargı’ ve ‘Kasaba Doktoru’ gibi yapımlarda reji asistanlığı yaptığını öğrendim.
Üniversitenin kurucusu Hasan Kalyoncu adına verilen özel ödül ‘Arayış/Odyssy’ filmiyle Ömer Güler’in oldu. Genç yönetmene ödülünü Haluk Kalyoncu verdi.

 

SANAT SAYESİNDE HURDA ÇELİKTE ‘İLERİ DÖNÜŞÜM’

Tosyalı Holding, ‘Artist in Recidence’ projesiyle hurda çelikleri sanatla ‘ileri dönüşüm’e döndürecek.
Nasıl mı olacak bu?

Tosyalı Holding, Contemporary İstanbul Vakfı ile sanatta ileri dönüşüm protokolü yaptı.
Buna göre, proje kapsamında biri yabancı, dördü Türk sanatçıyla anlaşıldı.
Tosyalı Holding, sanatçıların çalışması için onlara Maslak’ta bir stüdyo tahsis etti.

Tosyalı Holding’in Osmaniye’deki tesislerini ziyaret edecek sanatçılar, burada seçtikleri hurdaları İstanbul’da sanat eserine dönüştürecek.
Songül Girgin, Emrullah Örünklü, Koray Tokdemir, Nermin Ülker ve Chiara de Rocchi’nin hurda demir çelikten yapacakları eserler, eylül ayındaki 17. Contemporary İstanbul’da sergilenecek.
Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, Contemporary İstanbul Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli’yle bir araya geldikleri tanıtım toplantısında demir ve çelik hurdalarını sanat eserine dönüştürecek proje için şunları söyledi:

“Tosyalı Holding olarak tüm faaliyetlerimizi sürdürülebilirlik odaklı yürüten, dünyanın sayılı yeşil çelik üreticilerinden biriyiz. Üretim süreçlerinde her şeyi ekonomiyle yeniden kazandırıyoruz. Bu çerçevede sanatın ve sanatçıların toplumdaki değişim ve dönüşümü harekete geçiren önemli aktör olduğunun bilinciyle de kurum olarak sürdürülebilirliğin sanat ile daha fazla anlam kazanacağını düşünüyoruz. Sanatçılarımızın temin ettiğimiz malzemelerden üreteceği eserler, sadece sanat severlere değil, toplumun farklı kesimlerine de sürdürülebilir bir yaşam için ilham verecek.”

GÜNÜN SÖZÜ

“Hiç hata yapmayan insan, hiçbir şey yapmayan insandır ve hayatta en büyük hata, kendini hatasız sanmaktır.” (Yunus Emre)