MİLLİYET CADDE – 11 ARALIK 2016 PAZAR – ALİCE
Yaşadığımız bir dizi acı nedeniyle çoğu kez müziğin bile sustuğu 2016’nın son günleri… Yeni umutlarla “Merhaba” demeye hazırlandığımız 2017’ye ise sayılı günler var artık… Yıl boyunca konserleri iptal edilen ya da kıyıda köşede unutulan şarkıcıların neredeyse tümü, 2017’yi sahnede karşılayacak. Müzik dünyasının ünlüleri İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Afyon, Kayseri ve Sapanca gibi şehirlerin yanı sıra Kıbrıs, Azerbaycan, Bulgaristan, Almanya ve Hollanda’da sahne alacak. “Bir şey nasıl başlarsa öyle gider” derler. Umarım 2017, başladığı gibi müziğin susmadığı bir yıl olur.
ŞARKICILAR VE MEKANLARI
Alişan: Kıbrıs Colony Hotel
Altay: Kuşadası Palmwings Otel
Aşkın Nur Yengi: Afyon Akrones Hotel
Ayşe Hatun Önal: Azerbaycan
Bengü: İstanbul Hilton
Berkay: Ankara Holiday Inn
Berksan: Azerbaycan
Burcu Güneş: Azerbaycan
Bülent Ersoy: Afyon May Termal
Candan Erçetin: İstanbul Wyndham Hotel
C. Kurtoğlu – Ü. Besen – A. Susam: Suada
Ceylan: Almanya
Coşkun Sabah: Almanya
Demet Akalın: Azerbaycan
Ebru Gündeş: Günay Restoran
Emel Sayın: Ankara İncek Voge
Emir: Almanya
Elif Kaya: Ataşehir Silence Otel ve Kadıköy
Aleyna Tilki: Almanya
Emre Altuğ: İstanbul Trump Fiyort
Fatih Ürek: İzmir Kaya Termal
Ferhat Göçer: Kıbrıs Merit Park
Fettah Can: Bakırköy Hurry Inn Otel
Funda Arar: Kıbrıs Savoy Hotel
Gökhan Tepe: Sapanca Güral Otel
Gökhan Özen: Almanya
Gülben Ergen: Kıbrıs Acapulco
Hadise: Azerbaycan
Hakan Altun: Kıbrıs Lord Palace
Hande Yener: Pendik Green Park
Işın Karaca: Antalya Gloria Golf Otel
İrem Derici: Ankara İncek Vogue Hotel
İzzet Yıldızhan: Bulgaristan
Kibariye: Kıbrıs Arkın Palm Beach
Koray Avcı: Kıbrıs Elexus
Kubat: İstanbul Baltalimanı Portex
Kutsi: Almanya
Kuşum Aydın: Beylikdüzü Kaya Ramada
Linet: Kıbrıs Malpas
Model: Azerbaycan
Muazzez Ersoy: Kıbrıs Kaya Otel
Murat Dalkılıç: Azerbaycan
Mustafa Ceceli: Kıbrıs Oscar Otel
Nadide Sultan: Denizli
Nükhet Duru: Kıbrıs Salamis Bay
Orhan Ölmez: Almanya
Ozan Doğulu: Azerbaycan
Rafet El Roman: Almanya
Rober Hatemo: Almanya
Seda Sayan: Kıbrıs Rocks Otel
Selami Şahin: Kıbrıs Viva
Serdar Ortaç: Kıbrıs Cratos Otel
Serkan Kaya: Kıbrıs Pasha
Sibel Can: İstanbul WOW Otel
Sibel Tüzün: Antalya Akra Barut
Simge Sağın: Almanya
Şebnem Ferah: İzmir Cumhuriyet Meydanı
Ümit Sayın: Kayseri Fier
Hotel
Volkan Konak: Kıbrıs Nuhun Gemisi
Yusuf Güney: Almanya
Yıldız Tilbe: Ankara
Green Park
Zeynep Dizdar: Adana
Seyhan Otel
Ziynet Sali: Kıbrıs Merit Crystal
AFRİKA’DA KAYBOLAN THY’NİN AIRBUS UÇAĞI
Gazeteci Ali Genç, 11 yıl basın müşaviri olarak çalıştığı Türk Hava Yolları’nın kitabını yazdı. ‘Yüksek İrtifa’ adlı kitapta Genç, çalışırken kendine sakladığı THY sırlarını değil, her biri bir şekilde haber olmuş olayları ele aldı.
Anılar, olaylar ve analizlerle dolu 388 sayfalık kitapta Genç’in yazdığı konulardan biri, şahane bir gerilim filmi olacak türden.
14 Ağustos 2008 tarihinde yaşanan olayı Genç, “Kara Kıta Afrika’da Yolunu Kaybeden Airbus 310” başlığıyla aktardı. Olayın özeti şu:
“Pull up…” uyarısı!
Tecrübeli pilot Nejat Tatarel ve yardımcısı Fatih Yurduseven yönetiminde İstanbul’dan havalanan THY’nin Airbus 310-300 tipi uçağı yedi saatlik uçuşun ardından 196 yolcusunu Nijerya’nın eski başkenti Lagos’a götürecektir.
Uçak, iniş için alçalmaya başlayınca kabin amiri anonsu yapar. Uçak alçalır ama ortada pist falan yoktur. Otomatik sistem, “Pull up… Pull up…” diye uyarınca pilot havalanmaya başlar. Pilotlar, telsizle havadaki uçaklar ve yer istasyonundan yardım ister, ama yanıt alamaz. Koskoca Airbus, Kara Kıta Afrika’nın karanlığında kaybolmuştur. Pilotun 35 yıllık tecrübesine güvenip gerekli seyrüsefer kontrolleri yapmadığı ve de Airbus’da GPS olmadığı için uçak saatte 2 mil ‘harita kayması’ yaşar.
Pist yok, yakıt bitti
Pilot sonunda Mısır Hava Yolları’nın bir uçağıyla temas kurar ve “Göstergelerim çalışmıyor. Konumumu bilmiyorum. İniş yapacak pist arıyorum” diyerek yardım ister.
Mısırlı pilot, kuleyle temas kurar ve THY uçağının pisti görmesi için alandan fişek atacaklarını söyler. 10 dakikalık yakıtı kalan THY pilotuna, Akra Havalimanı, 2 ve 3’üncü pistleri boşalttığını, istediğine inebileceğini iletir.
Bir müddet sonra Mısırlı pilot, uçağın inip inmediğini sorunca kule, “Ortada uçak falan yok” yanıtını alır. Uçak 10 dakika içinde sağ salim piste iner, ama Akra’ya değil, 200 km. uzaktaki Togo’nun başkenti Lome’deki havaalanına.
Peki bu nasıl oldu? Tesadüfen kurtuldular
Lome’de kalkış için apronda bekleyen Air France uçağının pilotu, bir uçağın havada tur attığını görünce durumu kuleye bildirip, ışıkların yakılmasını sağlar. Işıklar yanınca pisti gören Tatarel, yakıtı biterken uçağı indirir. Olayı soruşturan THY, kendine çok güvendiğinden gerekli kontrolleri yapmadığı için kusurlu bulduğu
pilotun işine son verdi ve yardımcısının da terfisini geciktirdi. Birkaç ay önce ‘Sully’ adlı bir film vardı vizyonda. Yönetmenliğini Clint Eastwood’un yaptığı filmde
Tom Hanks, 15 Ocak 2009’da arızalanınca uçağını HudsonNehri’ne indirince kahraman ilan edilen kaptanı oynamıştı. ‘Sully’ filmi izleyen herkese gösterdi ki, Amerika’nın ‘Kahraman’ ilan ettiği uçuş ekibinin hatalı olup olmadığı, yapılan yargılamada ortaya çıktı. İzlediğim o filmden çok daha gerilimi yüksek bir film olurdu Afrika’da kaybolan Airbus’un hikayesi ve kaptan pilotun yaşadıkları…